FlexSlider

Tanulói részvétel az iskolában?

Tanulói részvétel az iskolában pályázati címmel részesült az Iskolafejlesztési Alapítvány a Norvég Civil Alap támogatásában, így egy éves, az iskolai demokráciát és az állampolgári nevelés fejlesztését célzó programot indíthat be az ország hat iskolájában.

Szóval értitek… Ott tartunk, hogy fejleszteni kell a gyerekek részvételét az iskola életében. Mit fejleszteni, kialakítani! És valóban. Tegye szívére kezét, ki szerint a gyermek résztvevője az iskolának s nem elszenvedője. Aki szerint van lehetősége azt alakítani, abból tevékeny részt szakajtania. Hah! Mert hát résztvevője a pedagógus az iskolának. A hátán tartja az iskola falait. Megrendelője a szülő, elszenvedője a gyermek. A gyermek, aki sokak szemében talán csak az iskola rosszhírkeltésének lehet aktív résztvevője. Jó hírt csupán képességei és tanárai révén adhat, függetlenül részvételétől.

Hiszen legyünk azért őszinték: a részt kell vennem, az ott kell lennem nem azonos a tagja vagyok, szeretnék részt vennivel.

Ott tartunk, hogy a gyermek önnön iskolai életének pázsitján csak kapirgálhat a tyúkkerítéssel kijelölt területen – de azt se hangosan, méltatlankodva aztán meg pláne nem!

Ott tartunk, hogy külön pályázat, szakember és pénz kell ahhoz, hogy valamicskét merjünk közösséget vállalni gyermekeinkkel, hogy szócsövet, fonalas konzervodobozt és tollat adjunk a kezükbe, hátha meghalljuk és meglátjuk szavaikat, gondolataikat.

Ott tartunk, hogy meg kell tanítani az iskolának, annak szereplőinek - résztvevőinek, elszenvedőinek és megrendelőinek -, hogy igenis kell és lehet adni szót, lehetőséget, plénumot, hangot a gyerekeknek. Mert nélkülük örök lelketlen marad az iskola. Hiszen ahogy az aszfalt élettelen, úgy az iskola is. Mi kép ez?

Hiszem és remélem, hogy a projekt a cél felé hajt majd minket, hogy felszabadítsuk az iskola gyermekét, résztvevőjévé tegyük saját pázsitja gondozásának. Egy élő iskolát szeretnék, ahol nem kellek-feladatok-jogok és kötelességek vannak, ahol nem erőfeszítés tanulni, ahol elmondhatom, hogy mit gondolok és mit szeretnék, szót kaphatok szócsövek nélkül is. Én ilyen részvételt, ilyen közösséget szeretnék.

És talán ez kicsit kapcsolódik is a KÉM vallot céljaihoz, ezért várjuk együtt mi sül ki belőle!

Akit érdekelnek a projekt részletei itt és itt tájékozódhat.

Május és jómagam a projekt marketingjéért felelünk, vezetője Trencsényi László.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA

Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Kép CAPTCHA