FlexSlider

Az általános sztrájk [f]elé

Tegnap 50 szakmai szervezet részvételével megalakult a Civil Közoktatási Platform, azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson a tiltakozó folyamat továbblendítésében, a hozzáférhető erőforrások allokálásában, és akár a sztrájk előkészítésében. A találkozót Radó Péter vezette, moderálta, aki külön felhívta a figyelmet - jogosan -, hogy (1) ne alakuljunk át egy, a KLIK által szervezett pedagógus panasznappá, hiszen mindnyájan tudjuk, és sokszor elmondtuk már sokfélén, hogy ezer sebből vérzik a közoktatás, és (2) ne is egy újabb szervezetet hozzunk létre. A hangsúly ennek megfelelően a közeljövő előkészítésére került, jóllehet, az első másfél óra bővelkedett a helyzetelemzésekben.

És hát helyzet van! - hogy Miklósi Lászlót idézzük. A probléma rendszerszintű és nem csak a közoktatást érinti, azt hiszem ebben minden szervezet egyetértett. Bízunk benne és tenni fogunk érte, hogy az oktatási rendszerben felizzott forradalmi potenciál képes legyen rendszerszinten kifejteni hatását, például a közszféra szakszervezeteinek összehangolt akciói révén.

Hadd tolmácsoljuk az egyik hozzászóló gondolatait az oktatási rendszer forradalmi potenciáljának illusztrálására. A felszólaló szerint bár a hatalom az erőből ért, nem csak a sztrájk jelenthet politikai erőt.  A hatalom attól fél, hogy meghallanak minket, ezért hallatni kell a hangunk. Hogyan terjedhet az üzenet? (És most jön a fontos felismerés.) “Hát a ti diákotok [ szólt ki a pedagógusoknak ] volt mindenki itt az országban! Őket kell megszólítani!”

Mi is felszólaltunk. Kritikával illettük az egyetemek és a pedagógusképzők kihátrálását az ügy mögül. Döbbenetes és felháborító, hogy egyedül a Budapesti Műszaki Egyetem Számítástudományi és Információelméleti Tanszéke írta alá a Hermanosok levelét. Figyelmeztető sztrájkot és átmeneti munkabeszüntetést javasoltunk, továbbá kilátásba helyeztük a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók országos hálózatának megszervezését.

Mi van most?

Egyelőre két előremutató dolog történt. 

  1. Nagy konszenzussal elfogadtunk tegnap egy nyilatkozatot, amit alább olvashattok.
  2. Létrejött 3 munkacsoport, melyek közül a KÉM a tiltakozó akciókat koordináló csoporthoz csatlakozott.

A Civil Közoktatási Platform nyilatkozata

Ötven oktatási szakmai szervezet, szakszervezet és tiltakozó mozgalom megjelent képviselői létrehozták a Civil Közoktatási Platformot (CKP).

A CKP megköszöni a közoktatás érdekében felemelt szavunkat megerősítő társadalmi szolidaritást, a szülők és a társszakmák támogatását.

A CKP-hoz csatlakozó szervezetek támogatják a pedagógus-sztrájkbizottság 25 pontos, valamint a Tanítanék Mozgalom négypontos követelés listáját.

A CKP-hoz csatlakozó szervezetek nem vesznek részt a jelenlegi összetételben működő, a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal munkájában. A CKP-hoz csatlakozó szervezetek kinyilvánítják érdekeltségüket a kormánnyal folytatott nyílt, minden érdekelt bevonásával zajló tárgyalásokban.

A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot a különböző tiltakozó akciók összehangolása és koordinációja érdekében.

A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot az akut problémák gyors megoldását célzó azonnali követelések összegzett listájának elkészítésére.

A CKP-hoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot egy hosszú távú alternatív közoktatási stratégia, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet megalkotására. 

A CKP várja további, a közoktatásban működő civilszervezetek csatlakozását.

2016. II. 18.


Az oktatási rendszer katasztrófájának eljövetelét látva vannak, akik felháborodnak, vannak, akik egyszerűen tudomásul veszik, vannak, akik feladják és vannak, akik szerveződnek.

A KÉM azok oldalán van, akik szerveződnek!


Fotó: Kovalovszky Dániel   Forrás: 168 óra

Galéria: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA

Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Kép CAPTCHA