FlexSlider

A Kritikai- és Élménypedagógia Műhely (KÉM) Kiáltványa

A Kritikai- és Élménypedagógia Műhely (KÉM) Kiáltványa

Üdvözöljük az elmúlt időszakban, az oktatásért kiálló bátor pedagógusok és diákok szerveződéseit!

Hallgatótársak! Leendő pedagógusok! Nap mint nap szembesülünk a mézes-mázos pedagógiai elméleteink dicsőítésének és az iskolai valóságok kivéreztetésének ellentmondásával! Rabláncaink kovácsolásának hangját hallva itt az idő, hogy felébredjünk e pedagógiai rémálomból. Ne tovább! Mégiscsak mi vagyunk, akik a holnap iskoláit felépítjük!

Mi mint a jövő pedagógusai felszólítjuk a tanárképző központokat, a pedagógusképzéssel foglalkozó felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat, hogy álljanak ki az általuk magasztalt progresszív pedagógiai alapelvek mellett és teremtsék meg a tiltakozó iskolák hatékony szerveződésének feltételeit, és - szakmai elveik bizonyítékaként - az oktatási rendszer azonnali, és jelenlegi alapjait gyökerestől megingató változások lehetőségét!

Tessenek végre NEMet mondani az ésszerűtlen, szakmailag átgondolatlan, indokolatlan autokrata intézkedéseknek! Tessenek kiállni a méltányos, pedagógiai hivatásnak és hitvallásnak megfelelő oktatás mellett, melynek fókuszában a diák - és nem a diák körüli mondvacsinált "felnőttharc" - áll! Itt az idő, hogy a pedagógusképzésben oktatók váljanak a közösség értelmiségeivé [az íróasztalok viszonzatlan szeretete helyett] és kötelezzék el magukat az oktatás demokratizálásának politikai programja mellett.

A felsőoktatási intézmények feladata, hogy a felkelés bázisaként mozgósítsák a társadalmi szerveződéseket, hogy megteremtsék a tiltakozás feltételeit - teret és időt biztosítva a párbeszédre, az oktatás rendszerszintű folyamatainak [át]értelmezésére, a gyermekek befogadására a sztrájk ideje alatt (a hallgatók bevonásával), vagy éppen egy alternatív oktatáspolitikai kiáltvány elkészítésére pedagógusok, diákok, hallgatók és oktatóik bevonásával. A pedagógusképző intézmények nem csak a helyi szerveződések összefogásában, hanem a szerveződések összekapcsolásában is szerepet kell, hogy vállaljanak.

Hallgatótársak! Oktatók! Hozzunk létre minél több szakmai fórumot - egyetemi oktatók, hallgatók, frontvonalon dolgozó pedagógusok, szülők, gyermekek, diákok bevonásával! Fogalmazzuk meg követeléseinket és dolgozzunk ki megoldási javaslatokat a rendszerszintű és a helyi problémákra! Mindezt terjesszük minden felületen, minden csatornán!

Az oktatási rendszer katasztrófájának eljövetelét látva vannak, akik felháborodnak, vannak, akik egyszerűen tudomásul veszik, vannak, akik feladják és vannak, akik szerveződnek.

A KÉM azok oldalán van, akik szerveződnek!


Csóti Henriett, neveléstudományi mesterszakos hallgató

Csóti Orsolya, pedagógia szakos hallgató

Marton András, pedagógia szakos hallgató

Szabó Tímea, óvodapedagógia szakos hallgató

Tóth Tamás Május, neveléstudományi mesterszakos hallgató

Wágner Bendegúz, neveléstudományi mesterszakos hallgató

 
Kulcsszavak: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA

Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Kép CAPTCHA