FlexSlider

Nyári trip - Wrocław

Jelentjük: júniusban egy nemzetközi kritikai konferencián mutatjuk be a KÉM-et Marczibandi elvtárssal.

V. International Conference on Critical Education, 2015. június 15-18., Wrocław, Lengyelország - Analyze, Educate, Organize. Critical Education for Social and Economic Justice

Az ICCE a társadalmi igazságosság mellett elkötelezett hallgatóknak, oktatóknak és aktivistáknak biztosít fórumot kutatási eredmények, pedagógiai gyakorlatok és tevékenységek bemutatására. Óriási lehetőség a KÉM-nek, hogy tapasztalatot gyűjtsön a szerveződés, a kritikai praxis, a társadalmi akciók és mozgalmak elméletéből és gyakorlatából. Ráadásul olyan, általunk nagyra tartott arcok is jelen lesznek, mint Peter McLaren, Dave Hill, Antonia Darder és még sorolhatnánk.

Részletesen a honlapon!

Csodálatos trip elébe nézünk, az útról és az arra való felkészülésről csepegtetjük majd az infókat. Addig is, itt az elfogadott absztraktunk magyarul és angolul.

 


 

A pedagógia- és tanárképzés újraformálása – egy kritikai, alulról szerveződő hallgatói mozgalom tükrében

Előadásunkban a szervezetfejlesztést, mint forradalmi, kritikai pedagógiai praxist exponáljuk, egy alulról szerveződő, hallgatói mozgalom forradalmi praxisán keresztül. Az ELTE hallgatói által szervezett mozgalom a lokális akció és a rendszerszintű reflexió szintézisében válik (marx-i értelemben vett) praxissá: a reflexió szintjén azt vizsgáljuk, hogy a pedagógia- és tanárképzésben miképp jelenik meg a hallgatók (és a gyerekek) minél hatékonyabb munkaerőpiaci kilépésének támogatása, illetve, hogy ez hogyan járul hozzá a strukturális elnyomás és az egyenlőtlenségek (újra-)termeléséhez, egyáltalán, az újkapitalizmus folytonosságához; az akció szintjén pedig annak a feltételeit próbáljuk megteremteni, hogy a helyi társadalom részt vehessen a tanárképzésben, a képzés alakításában. Gyerekek, tanárok, szülők, társadalmi csoportok - akik nem csak az oktatás hogyanjainak megtervezéséből, hanem a céltételezésből is kikérik a részüket. Tanulmányunk különös figyelmet kíván szentelni annak, ahogy a hallgatók a praxis szintjére emelik a kritikai pedagógiát - amennyiben (1) a saját hangjuk visszaszerzéséért küzdenek a tanárképzés alakításában, illetve (2) ahogy a helyi társadalommal karöltve, a környező iskolák és a helyi oktatás újraformálásáért harcolnak.

 


 

Reshaping teacher education - a revolutionary, critical praxis of undergraduate students

This presentation will expose organization development as a revolutionary, critical praxis through a grassroots movement. It is organized by Hungarian undergraduate students participating in teacher education at Eötvös Loránd University, Budapest. This movement examines, how teacher education facilitates labor market insertion of students (pupils and undergraduates), and how this contributes to the (re-)production of oppression and inequalities as it contributes to the continuance of capitalism. The movement establishes the conditions for involving local society in teacher education. Pupils, teachers, parents - who are calling not only for their part in designing the how-to-s of education, but also for their democratic participation in setting the objectives of it. The paper will particularly focus on how undergraduate students bring critical pedagogy into praxis, as they struggle for (1) regaining their voice in shaping teacher education, and for (2) the local transformation of public education, within a cooperation with the local social groups.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA

Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Kép CAPTCHA