FlexSlider

A PISA-siratóknak

Nyilván fontosak a PISA felmérés eredményei, és rengeteg hasznos adatot adnak további kutatásokhoz, de azért ne felejtsük el feltenni azt a kérdést, hogy valóban a jobb matematikai, szövegértési, természettudományos kompetencia teljesítményelvű megalapozása-e az oktatás feladata.

Ne felejtsük el, hogy a PISA-felmérések rendkívüli legitimációhoz juttatják az OECD-t. Világszerte messzemenő következtetéseket vonnak le adataikból, melyek a politikai retorikában is megtalálják a helyüket.

Ne felejtsük el, hogy az egyik nap a gyermekeink biztonságos iskolai légkörét siratjuk, másnap a teszteredményeiken kesergünk...

Ne felejtsük el, hogy a neoliberális oktatáspolitika értékelései és intézkedései nem a glokális viszonyokból indulnak ki, a helyzetértékelés és a döntéshozatal továbbra sincs a helyi szereplők kezében, sőt, az országok oktatásügyének trendjeit ma már ezek a kormányok feletti és nemzetközi szervezetek jelölik ki (OECD, WTO, IMF, Világbank). Ezen szervezetek adatainak megbízhatósága azonban agyaglábakon áll, objektívnek pedig tán nem is nevezhetőek egyrészt azért, mert a(z elsiratott) tesztfeladatok megoldásához szükségek kompetenciák nem függetlenek a tanulók kulturális beágyazottságától és az előzetes tudásaiktól, másrészt azért, mert vitatott, hogy az országok oktatási rendszerei a diákok adott területeken nyújtott teljesítménye alapján összemérhetőek lennének egyáltalán.

Ne felejtsük el, hogy a tesztelés egy jól jövedelmező iparág lett.

Ne felejtsük el, hogy ezek a neoliberális projektek azért tudják hosszútávon fenntartani az abbéli hitet, hogy a tesztelés, a teljesítményelvűség és az 'iskolából a dolgozóasztal mögé' típusú kurrikulumok logikus és adaptív oktatáspolitikai válaszok a kapitalista rendszer 'természetes' fejlődésének történetében, mert ezeket mint eredendően létező társadalmi invenciókat képesek felmutatni.

Ne felejtsük el, hogy a kapitalista piacgazdaságben az oktatás egyszerre teszi elsajátíthatóvá az uralkodó gazdasági-politikai ideológiát, és biztosítja a munkaerő reprodukcióját minden társadalmi szinten.

„A végeredmény egy szegényes, 'korlátolt', 'egydimenziójú', 'mozaikszerű' nemszemélyiség, aki már az iskolában tökéletesen elsajátítja (ha nem, akkor elhullik, vagy deviánsnak minősül) a 'minimax stratégiát'.” - írja Mihály Ottó.

És főképp: ne felejtsük el, hogy az iskolát nem azért találták ki, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdjön. Az az iskola, amit ma ismerünk, a fegyelmező/büntető intézmények kb. 300 éves történelmének egy vonulata (vessétek össze Foucault-val). Nem az iskolát hozták létre a börtön képmására, hanem épp fordítva. Bentham panoptikumját éppenséggel az École Militaire inspirálta.

Ne felejtsük el, hogy az iskola és a tudás mindenhatóságába vetett hit ("a tudás hatalom"), mely az iskolát, a tanulást mint csodaszert mutatja be, mint mindenható gyógyírt a társadalmi egyenlőtlenségekre, a strukturális igazságtalanságra - egy üres mítosz.

De tényleg, ne felejtsük el, hogy a gyakorlat szintjén az oktatás valójában és legfőképpen jelenleg a létező globális kapitalizmus érdekeit szolgálja, s igényeit elégíti ki és a nemzetközi oktatáspolitikai trendek is ebbe az irányba hajtják iskoláinkat. És épp annak a kapitalista gazdaságnak a szükségleteiről van szó, melynek egyáltalán nem érdeke az egyenlőtlenségek, a szegénység felszámolása…

„...nincs a földön olyan iskolarendszer, amely képes volna ellensúlyozni a társadalmi különbségeket folyamatosan növelő gazdasági folyamatokat. Az oktatás permanens válsága pedig valójában annak köszönhető, hogy az iskolával szemben támasztott elvárások teljesíthetetlenek, irreális társadalomképen és az oktatás lehetőségeinek tendenciózusan eltúlzott elképzelésén alapulnak.” - írja Vajda Zsuzsa.

Úgyhogy ne felejtsük el, hogy a PISA-ért hullott könnyeink súlyos rendszerlegitimációs tengerekké gyűlnek.

 

Kulcsszavak: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA

Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Kép CAPTCHA